Ổ cứng SSD NVMe là gì? Ưu điểm của nó ?

417
5766

Ổ cứng thể rắn Solid State Drive (SSD) sau nhiều năm hoàn thiện và giảm giá thành, hiện ngày càng phổ biến hơn và sẽ nhanh chóng thay thế ổ đĩa cơ truyền thống (HDD) trong tương lai gần. Bởi lẽ, SSD có tốc độ đọc và ghi nhanh hơn rất nhiều so với HDD, điều này cũng mang lại tốc độ khởi động, phản hồi, mở app nhanh hơn hẳn cho những chiếc PC thông thường. Việc nâng cấp SSD vì thế rất được ưu tiên trong nâng cấp PC bởi nó đem lại tốc độ khác biệt ngay tức khắc, không giống như CPU hay GPU.

Vậy bạn hẳn đã từng nghe đến một loại SSD gọi là NVMe. Bạn có để ý trong rất nhiều sản phẩm SSD trên các trang bán hàng thì các ổ có chữ NVMe là đắt hơn tương đối không, dù nó có mức dung lượng tương đương các ổ khác. Bài viết này sẽ cho bạn câu trả lời, và lý do NVMe là chuẩn giao tiếp tốt nhất cho những ổ SSD hiện tại trên laptop hay PC.

ssd-nvme-1

Ổ cứng NVMe là gì?

Ổ cứng NVMe là viết tắt của cụm từ “Non-Volatile Memory Express”, là sản phẩm ra đời vào năm 2013, được cung cấp bởi các hãng công nghệ Intel, Hãng Samsung, Sandisk, Dell & Seagate. Từ “Non-Volatile” (tạm dịch: Bất biến) có nghĩa là bộ nhớ này sẽ không bị xóa khi máy tính của bạn khởi động lại. Trong khi đó, từ “Express” (tạm dịch: Tốc độ cao) đề cập đến thực tế là dữ liệu sẽ được truyền qua PCI Express (giao diện PCIe) trên bo mạch chủ máy tính của bạn. Điều này mang lại cho ổ cứng một kết nối trực tiếp hơn tới bo mạch chủ vì dữ liệu sẽ không phải nhảy qua bộ điều khiển Serial Advance Technology Attachment (SATA), do đó tốc độ truyền tải cũng sẽ nhanh hơn.

Ổ cứng NVMe về cơ bản sẽ cho tốc độ truyền tải dữ liệu nhanh hơn nhiều so với ổ cứng SATA vốn đã tồn tại trong nhiều năm, đơn cử như PCIe 3.0 – thế hệ hiện tại của chuẩn PCI Express, có tốc độ truyền tải tối đa lên tới 985MBps trên mỗi làn. Các ổ NVMe có thể sử dụng được tối đa 4 làn. Về lý thuyết, chúng sẽ đạt được tốc độ tối đa lên đến 3,9GBps (3.940MBps). Trong khi đó, một trong những ổ SSD SATA nhanh nhất là Samsung 860 Pro cũng chỉ có tốc độ đọc ghi rơi vào khoảng 560MBps.

Ưu điểm của SSD NVMe

 • Độ trễ thấp

Khi một bộ điều khiển AHCI (trên các chuẩn giao tiếp SATA) thực thi một lệnh, một lệnh đọc không lưu tạm thời (uncacheable) trên thanh ghi bộ nhớ sẽ dùng mất 2000 vòng xử lý của CPU và có 4 lệnh đọc không thể lưu vào bộ nhớ đệm trên mỗi lệnh. Việc này đồng nghĩa với 8000 vòng xử lý của CPU, hoặc khoảng 2,5 millisecond độ trễ mỗi lệnh. NVMe, mặt khác, sẽ không bị chậm như vậy vì nó trực tiếp liên lạc với CPU thông qua cổng PCI-Express, do đó, bỏ qua tất cả các quá trình giao tiếp gây chậm trễ. NVMe đem đến năng suất gấp 2 lần đối với SAS 12 Gb / s & 4-6X của SATA 6 Gb / s.

 • Hiệu năng cao

Độ trễ thấp không phải là lợi thế duy nhất NVMe mang lại, vì giao tiếp này còn cung cấp chỉ số xuất nhập trên giây IOPS (Input/Output Operations Per Second) cao. NVMe có khả năng hỗ trợ lên đến 64K hàng đợi (I/O queue) xử lý các lệnh xuất nhập, với mỗi hàng đợi I/O hỗ trợ lên đến 64K lệnh, tận dụng đầy đủ khả năng đọc và ghi dữ liệu song song của công nghệ chip nhớ Flash NAND. Mặt khác trên AHCI, hỗ trợ chỉ duy nhất một hàng đợi I/O với tối đa 32 lệnh một hàng đợi, dẫn đến mức hiệu suất thấp hơn nhiều so với NVMe.

SSD NVMe cũng có nhiều hình dạng 

HowToGeek cho biết, các ổ NVMe có rất nhiều hình dạng khác nhau.

 • Phổ biến nhất trong số này là chuẩn M.2. Loại này có dạng thanh rộng 22mm và có nhiều loại dài như 30mm, 42mm, 60mm, 80mm hay 100mm. Những ổ này đủ mỏng để nằm phẳng trên bo mạch chủ, thế nên, nó rất phù hợp cho những chiếc máy tính cỡ nhỏ Mini PC hoặc laptop. Lưu ý là một số ổ SSD SATA cũng sử dụng chung hình dạng này, vì thế, bạn phải kiểm tra kĩ càng để đảm bảo mình không mua nhầm những ổ có tốc độ chậm hơn. Một ví dụ điển hình cho ổ NVMe M.2 đó chính là Samsung 970 EVO.

  ssd-nvme-2
  SSD M.2 NVMe Samsung 970 Evo
 • Tiếp theo là dạng PCIe 3.0. Nó tương tự như GPU hay card âm thanh và các phụ kiện khác bởi có thể cắm nó vào bất kì khe PCIe 3.0 nào trên bo mạch chủ. Với kích thước như vậy, nó có thể được sử dụng trong những vỏ case máy tính và bo mạch chủ ATX full-size, nhưng tất nhiên sẽ có một số hạn chế trên các PC hình dạng nhỏ và không thể “nhét” nó vào bên trong laptop. SSD Intel 750 là một ví dụ điển hình cho ổ cứng NVMe PCIe 3.0.
ssd-nvme-3
SSD Intel 750

Bạn có nên mua ổ SSD NVMe?

Nhìn chung thì việc liệu bạn có cần đến tốc độ lưu trữ nhanh hơn hay không sẽ tùy thuộc vào khối lượng và loại công việc cụ thể mà bạn thực hiện hàng ngày. Hiện giá bán của các ổ cứng NVMe đang giảm dần xuống mức khá phải chăng, có thể tiếp cận được với nhiều phân khúc người dùng hơn. Ví dụ như Samsung 970 Pro NVMeSamsung 860 Pro SATA đều có giá bán không chênh lệch nhau quá nhiều, chỉ rơi vào khoảng 150 USD (khoảng 3 triệu đồng) cho dung lượng 500GB. Tuy nhiên, dẫu vậy thì cũng không có nghĩa là bạn cần phải vội vã thay thế ổ SSD SATA cũ của mình nếu nhu cầu công việc không thực sự đòi hỏi tốc độ lưu trữ quá cao.

ssd-nvme-4

Thực tế, một ổ SSD SATA vẫn có thể đảm bảo chiếc máy tính của bạn khởi động trong một vài giây, chạy các chương trình trong tích tắc và giúp bạn sao chép hay di chuyển file tương đối nhanh chóng. Nhưng nếu công việc của bạn phải làm việc với nhiều video dung lượng lớn, độ phân giải cao thì việc thêm một chút chi phí để mua một ổ cứng NVMe sẽ là hoàn toàn xứng đáng.

Tóm lại, nếu ngân sách không quá dư giả, bạn hãy cứ chọn SATA. Còn nếu cần hiệu suất tối đa để thường xuyên chia sẻ dữ liệu thì nên chọn PCIe. Về tốc độ thì cả 2 chuẩn này đều nhanh hơn nhiều lần HDD.

Có thể nói rằng NVMe sắp trở thành chuẩn mực trong tương lai của giao diện chủ đạo dành cho lưu trữ, cùng những tiến bộ của công nghệ Flash NAND và NVMe cũng đang dần thể hiện sức mạnh trong nhiều giao diện khác nhau đa dạng như M.2, PCIe, U.2,…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hãy cho chúng tôi biết cảm nhận của bạn

417 COMMENTS

 1. The Complete Guide to Surgical Procedure and also the Surgeons Who
  Execute It
  What is a Surgery?
  Surgical procedure is a clinical treatment made use of to deal with an issue.
  Many people think of surgery as the use of a blade or other sharp object, however
  this is not constantly the case. Surgery can likewise be
  carried out making use of lasers or other power resources.

  A surgical treatment can be performed for several factors
  and also in several parts of the body. One common reason for
  this sort of procedure is to get rid of a body organ that has stopped
  working properly. Surgical procedures are usually done on hands,
  feet, and knees to repair fractures or release trapped nerves
  as well as muscular tissues. Specialists might additionally perform procedures to remove
  growths such as lumps from different areas around
  the body such as the busts, lungs, pancreatic, prostate gland, colon,
  anus as well as uterus.
  A clinical operation is any kind of procedure made with the intent of treating a.

  Different Types of Surgeries as well as Their
  Uses.
  Surgical procedures are a vital part of any type of physician’s repertoire.

  In the past, they were seen as a last option for individuals that remained in severe discomfort or that had conditions that could not be treated any other way.
  However, in the last few years, we have actually pertained to comprehend that surgery is
  not just used when various other therapies have actually stopped working.

  There are many different types of surgical procedures
  as well as some can be fairly shocking to people.
  For example, plastic surgery is a sort of surgical procedure
  that many people would not understand is also feasible. An additional shocking type is stomach coronary bypass which focuses on weight loss and also the treatment of weight problems related conditions
  such as diabetes and cardiovascular disease.
  The Future of Surgeries & What You Can Expect from It.

  Surgical treatments are among one of the most typical medical treatments.
  It is approximated that more than 50 million surgeries are done in the US each year.

  With the advances in innovation, surgical procedures will certainly soon be much less invasive and a lot more
  exact, which will lead to fewer side-effects.

  The Future of Surgeons is to combine surgical treatment with expert system to generate brand-new
  treatments that are safer, cheaper, as well as much faster.

  This improvement will certainly also permit doctors who specialize in a specific sort of surgical treatment to work with cases they
  would not have actually been gotten formerly since they lacked details training or know-how.

 2. What i don’t realize is actually how you’re now not actually much more well-appreciated than you may be now.
  You are very intelligent. You recognize therefore considerably in terms of this matter, produced me for my part believe it from numerous various angles.
  Its like men and women are not fascinated unless it is something to accomplish with Girl gaga!

  Your personal stuffs outstanding. Always handle it up!
  asmr https://app.gumroad.com/asmr2021/p/best-asmr-online asmr

 3. I want to be able to customize a wordpress themes to make them look a bit more origional. I know you can change the colors, etc. But i want to be able to change the size of the boxes and such. I like iblog and am looking for something similar but the free version is very limited and i cant afford to buy the full version. Does anyone know of any good free themes to install?.

 4. Does anyone know if photocopying an article out of a magzine would be considered copyright infringement? Thanks :-). Okay, now that I see some of the answers I’m going to add some details. What if I bought the magazine myself, made the copies to keep for myself, but then gave the magazine to a friend (not for money)? Thanks..

 5. To earn money online, find out what other people are
  doing. There are many ways to earn a living online. You should take the time to learn how the best people go about it.
  You may discover ways of making money you’ve never
  thought of before! Keep a notebook so you’ll remember all the
  details when you go.

 6. I have three blogs on tumblr under the same email address. How do I delete one of those blogs without deleting the other two?. Preferably, I’d like someone to answer whom has encountered this problem before and solved it without deleting their other blogs.. Thanks!.

 7. I want to start a website where i can put google adds on, i have 10 dollars to spend and i know that isn’t a lot but it is better than those free websites that don’t let you do anything. so how do i get started?.

 8. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this outstanding blog!
  I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding
  your RSS feed to my Google account. I look forward to brand new updates
  and will talk about this site with my Facebook group. Chat soon!

 9. We are a gaggle of volunteers and starting a brand new scheme in our community.
  Your website offered us with helpful information to work on. You’ve done an impressive
  activity and our whole group might be thankful to you.

 10. What i don’t realize is in truth how you are now not really a lot more neatly-preferred than you might be right
  now. You are so intelligent. You recognize therefore considerably on the subject of this topic,
  produced me in my opinion imagine it from so many various angles.
  Its like women and men are not interested unless it’s something to do with Lady gaga!
  Your personal stuffs outstanding. All the time handle it up!

 11. Heya this is kind of of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors
  or if you have to manually code with HTML. I’m starting
  a blog soon but have no coding expertise so I wanted to get
  guidance from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

 12. Whenever I open firefox, it instantly crashes. I’ve tried opening it in safe mode and still it doesn’t work. I even tried changing my homepage. When my friends give me a link in my msn messenger, it opens up firefox and it works fine, I’m able to browse the internet normally. What do I do? I already uninstalled and reinstalled it..

 13. In Firefox I normally use right-click > “Open in new tab” when browsing web pages. This can also be done when clicking on a bookmark. . . Is there any way to get Firefox to do this automatically (by default) when left-clicking a bookmark instead of having to do the right click?.

 14. I’m going to do a presentation about thebillboard website . I need some informations about how is started ? and if there is a story behind its starting , and I need to know why it’s important for the media’s life ? Alos, what does it do ?.

 15. Thanks for the good writeup. It in fact was once a amusement account it.
  Glance complex to far delivered agreeable from you! By the way, how can we keep in touch?

 16. It only calls for separating your coupons by categories. I rate Thrifty with only four stars simply because enterprise coupon codes are on the smaller side, but renting from Thrifty a great overall value.

 17. Hi! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.
  Is it very hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.
  I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to begin. Do you have any tips or suggestions?
  With thanks

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here